A változás csak akkor lehet tartós, ha lemondás helyett a fejlődésre összpontosítunk.
Az egészséges táplálkozás a kiegyensúlyozott lét egyik alappillére. A tápanyagbevitelünk optimális megválasztásával, az adagnagyságok megtanulásával, és a nyersanyagválogatás készségszintű elsajátításával az egészséges emberek életminősége is javul, illetve számos betegség kialakulásának megelőzése szempontjából kulcskérdés, mi kerül a tányérra.
A túlsúly és elhízás drámai mértékben növekvő népegészségügyi probléma, melynek előfordulási gyakorisága a WHO adatai szerint az 1980-as évekhez képest világszerte több mint kétszeresére nőtt.
Az esetek döntő részében a helytelen életmód talaján kialakuló kórkép nem csak a felnőtt, de egyre növekvő arányban a gyermek populációt is érinti.
A legutolsó országos táplálkozás és tápláltsági állapot felmérés (OTÁP 2019) adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 68, ezen belül a nők 60, a felnőtt férfiak 77 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A magas metabolikus kockázattal járó hasi elhízás a férfiak több mint 45, a nők 54,5 százalékát érinti. A kórkép a gyermekek negyedére-ötödére is kiterjed.
A súlytöbblet kezelésében elengedhetetlen a kalóriabevitel csökkentésén alapuló étkezési rutin elsajátítása. A tanácsadás első lépése, hogy empatikus, elfogadó hozzáállással felmérem a kliens egészségügyi állapotát, megbeszéljük a napi életvitelébe beépült táplálkozási rutint, és fizikai aktivitást, és egy ehhez igazított, rostdús, minőségi tápanyagokban gazdag étrendet alakítunk ki. Az esti sóvárgás megelőzésének fontos momentuma az egész napra jellemző kielégítő hidratálás és tápanyagban a szervezet igényeihez igazított étkezési mennyiség. Ha egész nap sanyargatjuk magunkat, „spórolunk” a kalóriabevitellel, szinte biztos, hogy este megtörténik a túlevés ördögi köre, és növekszik a bűntudat, gyengeség érzése.
Nagyon fontos, hogy hétköznapi, könnyen elkészíthető és finom példareceptekkel, személyre szabott adagnagyságokkal, és mindenki számára könnyen érthető és alkalmazható módszerrel tanítsam meg a helyes adagnagyságot. Így a páciens betegségtudat, illetve szociális korlátozottság érzése nélkül léphet ki a rendelőből. Vendégség, éttermi látogatás, vagy egy cukrászdába szervezett baráti összejövetelnél is tudja, mit kell ennie, és milyen mennyiségben, így elkerülve a kirekesztettség érzését.
Az inzulinrezisztencia a túlsúly, elhízás, illetve a helytelen étkezési rutin következménye, de normál BMI mellett is kialakulhat. Ebben szerepe lehet a testösszetételnek, melyet a Noé Egészségközpontban az InBody testösszetételmérő készülék segítségével rendkívüli pontossággal tudunk felmérni.
A szénhidrát anyagcsere megváltozott állapota számos, hormonális háttérrel összefüggő betegségre hatással van. A PCOS (policisztás-ovárium szindróma), endometriózis, pajzsmirigy működési zavarok, teherbeesési nehezítettség és a menstruációs zavarok hátterében is olyan folyamatok zajlanak a szervezetben, melyeket helyreállított táplálkozási mintázattal lényegesen tudunk javítani.
Családtervezés előtt fontos tudatosítani az életvitel és a táplálkozás fontosságát. Az ivarsejtek kialakulásának időtartama mindkét nemnél közel 3-4 hónap, és azok az események, amelyek ebben az időszakban érik a szervezetet, mind hatással vannak a kialakuló magzat genetikai állapotára, így az életvitel jelentősen befolyásolja a megtermékenyülés sikerességét.
A túlsúly, inzulinrezisztencia és a cukorbetegség lehetőségének kivizsgálása és kezelése jelentősen javítja a termékenységet, növeli a teherbeesés esélyét.
A táplálkozás szerepe életünkben nem csak egy fizikai szükséglet kielégítéséről szól, a mindennapjaink szerves része, és épp annyi örömet okozhat, mint keserűséget. A megváltozott evési mintázat épp úgy vezethet alultápláltsághoz, mint túlsúlyhoz, ennek a kiváltó okát kell kezelnünk. Sokat jelent, ha ennek helyreállításában egy hiteles szakember segíti végig a pácienseket.
Életünk során a várandósság alatti táplálkozás hatással van a születendő magzat egész életében jellemző anyagcseréjére, a helytelen anyai táplálkozás növelheti a hajlamot az egyes betegségekre. A tápanyagellátottság szempontjából is hasznos lehet, hogy szakemberrel vizsgáltassuk meg a táplálkozási rutint, különösen akkor, ha a várandósság alatt cukorbetegség alakul ki. A szoptatás ideje alatt kialakítható, anyának és babának minden szempontból ideális étrend szintén fontos kérdés az allergiák megelőzése szempontjából is.
A hozzátáplálás időszaka sok újdonsült anya életében jár izgalommal. A téma kapcsán rengeteg egymásnak ellentmondó, sokszor szájhagyomány útján terjedő információ jár körbe. Ma már egyre többet tudunk a biztonságos, válogatósságot megelőző hozzátáplálás gyakorlati szabályairól, ezeket a dietetikai konzultációk alkalmával meg tudjuk beszélni.
Gyermekeink fejlődésében vannak olyan időablakok, amikor egy adott képességet, tudást hatékonyabban tudunk fejleszteni. A táplálkozással, ételek elfogadásával kapcsolatban is így van ez, meghatározható az az időablak, amelyben megtanulhat egy baba pohárból önállóan inni, vagy kanalat használni, és van olyan időszak, amikor elkerülhetetlenül szétkeni a főzeléket az asztalon, mert meg akarja tapasztalni az állagot, és persze anya reakcióját is. Ilyenkor fontos, hogy tudjuk, mi a célravezető viselkedés, és segítsük a tanulási folyamatot, ezt hívjuk válaszkész hozzátáplálásnak.
A válaszkész hozzátáplálás segítségével csökkenthető az elutasított élelmiszerek száma, és javul a tápláltsági állapot, ami a gyerekek fejlődése tekintetében elengedhetetlen.
Ha kialakul az ételek elutasítása, a gyermek válogat, érdemes szakemberhez fordulni, és elsajátítani olyan technikákat, amivel ezt az ördögi kört életkortól függetlenül be tudjuk zárni.
Dietetikusként minden életkorban igyekszem elfogadó, nyitott szemlélettel, segítő hozzáállással javítani a klienseim étkezéssel és saját testükkel kapcsolatos viszonyát, a megelőzéstől kezdve a már kialakult étkezési zavarig, megváltozott anyagcsere állapotban is.
Dietetikus