+36 30 385 2525

Otoneurológia

Online bejelentkezés

Az otoneurológia az egyensúlyzavarokkal, szédüléssel foglalkozó szakterület.

Szédül? Zúg a füle? Gyakran elveszíti az egyensúlyát? Nem tudja mozgását koordinálni? Fejmozdítás során megszédül? Általános bizonytalanságérzés gyötri?

Ilyen esetekben otoneurológushoz érdemes fordulni – vagyis olyan szakorvoshoz, aki elvégzi az egyensúlyszervi vizsgálatokat.

A szédülés és a bizonytalanságérzés gyakori problémakör, ami számtalan betegség tünete lehet. A térben történő helyzetünk érzékelésének zavara nagyon ijesztő állapot. Mindenképpen szükséges kivizsgálás, mert a szédülést okozó kórképek hátterében akár kezelést igénylő súlyos elváltozások is megbújhatnak. Akut és krónikus szédülés is fennállhat, nem ritkán visszatérő panaszokról van szó.

A szédülést az okozza, hogy a központi idegrendszerbe érkező információk valamiért nem találkoznak egymással, így egyensúlyzavar és szédülés jelentkezik. A szédülés gyakran jár együtt egyéb, igen kellemetlen tünetekkel: a betegnek hányingere van, sápadt, verítékezik. Az otoneurológia vizsgálat célja, hogy a szakorvos képet kapjon a páciens egyensúlyszervének működéséről. A vizsgálatot követően dönt a szakorvos a terápiáról, valamint arról is, hogy szükség van-e további vizsgálatokra (fül-orr-gégészeti, illetve neurológiai vizsgálatok). A szakorvos elrendelhet laboratóriumi vizsgálatokat is.

Fül-orr-gégészeti, neurológiai, szemészeti, belgyógyászati, pszichiátriai vagy akár mozgásszervi okok is előfordulhatnak az egyensúlyzavar hátterében. A szédülésben szenvedő betegek kivizsgálása komplex megközelítést kíván és gyakran elengedhetetlen a társ-szakmákban dolgozó szakemberek bevonása. Rehabilitáció során gyógytornászok segítségére és pszichés vezetésre is szükség lehet.

Mivel foglalkozunk az otoneurológiai vizsgálat során?

Az otoneurológiai szakvizsgálat során a fül-orr-gégészeti eredetű egyensúlyzavarok diagnosztikájával és terápiájával  foglalkozunk, szükség esetén egyéb kivizsgálásokat indítunk.

  • Spontán tünetek észlelésével kapcsolatban egyeztetünk
  • Provokációs vizsgálatokat végzünk, azaz próbáljuk előidézni a tünetet, hogy lássuk a körülményeket és diagnózist tudjunk felállítani
  • Precíz diagnózis-hatékony terápiát végzünk

Egyensúlyszervi vizsgálat alkalmával az előzmények részletes megbeszélését követően alap fül-orr-gégészeti vizsgálat történik, majd koordinációs próbákat végzünk és a szemmozgásokat figyeljük meg.

Gépi otoneurológiai diagnosztika

Műszeres otoneurológiai kivizsgálás során a belsőfül egyensúly-érzékelésének működését vizsgáljuk, objektív módon. Rendelőnkben a legkorszerűbb szédülésdiagnosztikai eszközzel történik a kivizsgálás, az általunk használt ICS Impulse VHIT (fej-impulzus teszt) eszköz világszínvonalú diagnosztikai lehetőség.

ICS Impulse VHIT szemüveg - gépi otoneurológia

A vizsgálat során egy speciális szemüveget kap a beteg, amely érzékeli a fej és a szem mozgását. A vizsgáló orvos a beteg fejét mozdítja, miközben  a beteg egy kijelölt pontot néz. A fej és a szemek mozgása információt ad a perifériás egyensúlyszerv működéséről. Fájdalommentes vizsgálómódszer, amely hasznos információt szolgáltat a szédüléssel küzdő betegeink kivizsgálása során. Az eszköz forradalmasította a szédülésdiagnosztikát, lehetőséget ad a neurológiai és fül-orr-gégészeti eredetű szédülések elkülönítésére.

Teendők a vizsgálat előtt:

  • Kérjük a vizsgálat előtt lehetőség szerint ne vegyen be szédülésre ható gyógyszereket (betahistine, cinnarazin, dymenhidrat, pl. Betaserc, Betarevin, Arlevert) vagy nyugtatókat!
  • Célszerű a vizsgálat előtti 3 órában kerülni az étkezést.
  • Kérjük korábbi leleteit és a rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját hozza magával!
  • Amennyiben szédül, semmiképpen ne érkezzen egyedül a szakrendelésre, kérje meg egy családtagját vagy ismerősét, hogy kísérje el a vizsgálatra!

Rendelési idő

Dr. Matievics Vera
Hétfő
12:00-15:00
Szerda
10:00-12.00

További Szakrendelések