+36 62 815 046

Endokrinológia

Online bejelentkezés

Az endokrinológia az orvostudomány azon ága, amely a belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvesék, petefészkek és herék) zavaraival foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek rendellenességei által okozott tünetek széles skálán mozoghatnak és sokféle testi funkciót érinthetnek:

 • bőrelváltozások, pattanások, mitesszerek kialakulása
 • kóros hajhullás
 • nem megmagyarázható hízás vagy fogyás
 • fáradékonyság
 • éjjeli álmatlanság
 • hangulatingadozás, rossz közérzet, pánik, depresszió, folyamatos szívdobogásérzés
 • kóros hasmenés vagy éppen székrekedés
 • nemi működés zavarai (menstruációs rendellenesség, termékenységi problémák, hőhullámok, impotencia)
 • gyakori csonttörés
 • vesekő-képződés
 • cukorbetegség, magas vérnyomás, kóros vérzsírérték

Milyen betegségekkel foglalkozik az endokrinológia?

Pajzsmirigyproblémák

A leggyakoribb pajzsmirigyproblémák közé tartozik a pajzsmirigy-alulműködés, illetve a pajzsmirigy-túlműködés. Az alulműködés lehet veleszületett, de szerzett formában is előfordulhat (autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás miatt vagy pajzsmirigy-eltávolítás után). A pajzsmirigy-alulműködés esetén jellemző panaszok a fáradtság, súlygyarapodás, étvágytalanság, székrekedés, hideg-érzés, akár rossz közérzet, depresszió.

A pajzsmirigy-túlműködés jellemzően autoimmun eredetű. Gyakori tünetei: megnagyobbodott pajzsmirigy, nyugtalanság, szorongás, súlyvesztés, gyors szívverés és hiperaktivitás. Pajzsmirigygyulladást baktériumok, vírusok is okozhatnak, de sok esetben autoimmun betegség miatt alakul ki: az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigy sejtjeit, ami hosszabb távon pajzsmirigy-alulműködést vagy -túlműködést is eredményezhet. A pajzsmirigygyulladás egyéb tünetei: fáradtság, láz, nyakfájdalom, súlyváltozás, hangulatzavarok.

A pajzsmirigyzavarok kezelése magában foglalhat gyógyszeres terápiát, radiojód-kezelést vagy műtéti beavatkozást is.

A mellékpajzsmirigy betegségei

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó oldalán található szerv. Feladata a parathormon-termelés, valamint szerepet játszik a kalcium- és foszforháztartás szabályozásában. A mellékpajzsmirigynél is előállhat túlműködés vagy alulműködés. A túlműködés a vér kalciumszintjének emelkedésével jár, ami miatt a csontok törékennyé válnak, de a szívre, illetve a vesére is káros hatással van.

Ritkább a mellékpajzsmirigy alulműködése, főként a mellékpajzsmirigy eltávolításakor vagy sérülésekor fordul elő. Az alulműködés alacsony kalciumszintet eredményez a vérben, ez tartós izomgörcsöket, izom-összehúzódást vagy zsibbadást okozhat.

A mellékpajzsmirigy kezelésének fontos része a kalcium- és a D-vitamin-pótlás. Mellékpajzsmirigy-túlműködés esetén műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

Az agyalapi mirigy betegségei

Az agyalapi mirigy – másnéven a hipofízis – a hormonális rendszer fő szerve, működésének zavarát a leggyakrabban daganat okozza. A hipofízis jóindulatú daganata, azaz az adenoma nem rákos képlet, viszont a hormonháztartásra negatívan hat, számos tünetet okozhat: krónikus fejfájást, hormonális egyensúlyhiányt, izomgyengeséget, testsúlyváltozásokat, látászavarokat, pigmentációs rendellenességeket, illetve növekedési problémákat is. Az adenoma diagnózisához képalkotó vizsgálatokra (CT-re, MR-re) van szükség, kezelése pedig gyógyszeres terápiát, szükség esetén műtéti beavatkozást igényel.

A hipopituitarizmus a hipofízis elégtelen működését jelenti, ami a hormonok alacsony szintjét okozza. Tünetei: fáradtság, libidócsökkenés, súlyváltozások, alacsony vérnyomás. A hipopituitarizmus kezelése általában hormonpótló terápiával történik.

Mellékvese-betegségek

A mellékvese betegségeinek hátterében számos ok állhat: daganatos megbetegedés, fertőzés, öröklött rendellenesség, agyalapi mirigy elégtelen működése.

A mellékvese túlműködését eredményezik többek között a Cushing-szindróma és a Conn-szindróma. Ezek a betegségek olyan panaszokat okozhatnak, mint a magas vérnyomás, csontritkulás, fokozott testsúlygyarapodás, fáradtság, a menstruációs zavarok, a gyakori vizelés, a hányinger vagy az átmeneti bénulások.

A mellékvese elégtelen működése vezethet az Addison-kór kialakulásához, ami leginkább fiatalkorban vagy középkorúaknál jelentkezik. Kiváltó okai lehetnek a stressz, autoimmun betegségek, de akár bizonyos fertőzések, mellékvese-daganat vagy cukorbetegség. Az Addison-kór kezeléséhez egész életen át tartó hormonpótlás szükséges.

Milyen vizsgálatokat végzünk szakrendelésünkön?

Laborvizsgálatok

Az endokrinológiai szakrendeléshez kapcsolódó laborvizsgálatok célja az endokrin rendszer működésének és a hormonháztartás egyensúlyának felmérése, a rendellenességek diagnosztizálása, kiértékelése. A panaszok tükrében szükséges lehet többek között az alábbi értékek mérése:

 • pajzsmirigyhormonok (TSH, T3, T4),
 • inzulin, kortizol,
 • nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron),
 • mellékvesehormonok (kortizol, aldoszteron) és
 • más endokrin mirigyek hormonjai.

Endokrinológus szakorvosunk, Dr. Szigeti Sándor a laboreredményeket a páciens tüneteivel és kórtörténetével összevetve javasol diagnózist és személyre szabott terápiát.

Képalkotó vizsgálatok

Egyes esetekben szükséges lehet képalkotó vizsgálatokra – elsősorban ultrahangvizsgálatra – is a mirigyek szerkezetének, elváltozásainak vagy daganatainak felmérése céljából. Az ultrahang használatával a pajzsmirigy méretére, alakjára, szerkezetére, az esetleges göbök, ciszták jelenlétére is következtetni lehet, valamint a pajzsmirigygyulladás vagy más elváltozások felderítése is elvégezhető.

Mi történik az endokrinológiai vizsgálat alatt?

Az első endokrinológiai vizsgálat során a szakorvos kikérdezi a pácienst a panaszairól, korábbi betegségeiről, és áttanulmányozza a korábbi leleteit, zárójelentéseit és egyéb hozott orvosi dokumentációit. Ezt követik a fizikai vizsgálatok (hormonvizsgálatok és célzott laborvizsgálatok, szükség esetén képalkotó vizsgálatok). Az eredmények kiértékelését követően a szakorvos javaslatot tesz a kezelés menetére, illetve amennyiben szükséges, további szakorvosi vizsgálatokat rendel el.

Rendelési idő

Dr. Szigeti Sándor
Péntek - páros heteken
11:00-13:00

További Szakrendelések