Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Értem Részletek
Vakbarát
 
Hogyan készüljek a vizsgálatra?

1. A kötelező lista

Amikor orvoshoz készülünk, érdemes magunkkal vinni a

  • személyigazolványunkat
  • lakcímkártyánkat
  • TAJ kártyánkat
  • korábbi orvosi dokumentációt (zárójelentést, ambuláns lapot)
  • krónikus betegségben különböző naplóinkat (vérnyomásnaplót, fájdalomnaplót, rohamnaplót, mozgásnaplót)
  • gyógyszerlistát (a gyógyszer nevét, kiszerelését (hány milligrammot szed) és naponta hányszor szedi)

TIPP: Jó megoldás, ha levágjuk a gyógyszerdoboz oldalán a feliratot és melléírjuk a napi adagot. Megkérhetjük számítógépet kezelő családtagunkat, hogy készítsen táblázatot a gyógyszereiből.
A listát minden adandó alkalommal érdemes frissíteni!

2. Háziorvos tájékoztatása

Családorvosunk ismer bennünket a legjobban, az ő kezében futnak össze a különböző eredményeink, az összesített egészségi állapotunk szerint küld szakorvoshoz, vesz táppénzre bennünket, vagy hosszabbítja meg a jogosítványunkat.

TIPP: Ezért minden egyes alkalommal vigyük vissza a zárójelentést illetve az ambuláns lapot, amelyből a háziorvos az aktuális gyógyszerlistánkat összeállítja, frissíti. Ugyanis vannak háziorvosok, akik már a beutalón szerepeltetik páciensük gyógyszerlistáját.

3. Hogy megértessük magunkat

Menjünk felkészülten az orvosunkhoz. Főleg, ha először találkozunk egy adott (szak)orvossal.

TIPP: A jó kommunikáció érdekében vigyünk magunkkal szemüveget, fogsort, hallókészüléket szükség szerint.

4. Minden információ fontos!

Ne érjen felkészületlenül bennünket az a kérdés hogy milyen betegségek fordultak elő korábban életünkben, milyen betegségek fordultak elő a családban. Amennyiben több betegségünk van, vigyük magunkkal a korábbi ambuláns lapokat, zárójelentéseket, lehetőleg időrendi sorrendben és nagyobb mennyiség esetén lefűzve, kihajtogatva. Mindezzel értékes időt spórolunk meg, melyet az adott egészségügyi problémára lehet fordítani, ahelyett, hogy a papírok rendezgetésére pazarolnánk el.

Tipp: Sokan abba a hibába esnek, hogy panaszaiknak csak egy részét mondják el az orvosnak, azzal a felkiáltással, hogy „azt hittem, nem ide tartozik”. Szervezetünk összefüggő egészként működik, így egy látszólag független panasz említése is segíthet az orvosnak a helyes diagnózis felállításában. Ezért inkább többet mondjon, mint kevesebbet.

5. Kérdezzünk!

Az orvosi konzultáció ideje behatárolt idejű, a páciens gyakran zavarban van, röpködnek az idegen hangzású szavak. Nem valószínű, hogy lenne orvos, aki elutasítaná, ha udvariasan megkérik, hogy foglalja össze még egyszer, hogy milyen egészségügyi problémával állnak szemben, mire kell vigyáznia illetve figyelnie.

TIPP: Ha már többször járt úgy, hogy a rendelőn kívül jutottak csak eszébe azok a kérdések, amiket meg szeretett volna kérdezni orvosától, legközelebb készüljön egy papírra felírt kérdéslistával.

6. Az időtényező

Ha időpontot kap, érkezzen inkább 5-10 perccel korábban. Gyakran adminisztratív lépésekkel kezdődik egy-egy orvos-beteg találkozás. Készüljön fel az időbeli csúszásokra. Gyakran akkor keletkezik, ha egy adott beteg váratlan problémákkal jelentkezik, ami több időt igényel. Emiatt ne bosszankodjon. Ha Önnek lesz ilyen jellegű problémája, akkor remélhetőleg a többi páciens is tudomásul veszi azt, hogy több időbe telik a vizitje orvosánál.
Ha nem időpontra, hanem érkezési sorrendben történik a rendelőbe szólítás, mindig kérdezze meg a váróteremben, hogy ki jött Ön előtt. Ha a rendelő ajtaján az áll, hogy a vizsgálat nem érkezési sorrendben történik, azt érdemes tudomásul venni.

TIPP: A várakozás időtartamára vigyen magával újságot, olvasnivalót esetleg használja az időt arra, hogy összeszedje kérdéseit, amit az orvosnak szeretne feltenni. A várakozás ideje alatt átgondolhatja heti teendőit, elhalasztott telefonhívásokat bonyolíthat.
Ha gyermekkel megy orvoshoz, akkor is gondoskodjon a megfelelő italról, ételről és szórakozni valóról gyermeke számára.
Ha sürgősséggel kell gyermekével orvoshoz menni és nem tudott a várakozásra felkészülni, akkor megfelelő időtöltés lehet a gyermek korától függően a kő-papír-olló játék, a szólánc, különböző kitalálósdi.